Проект „Доизграждане и усъвършенстване на ЕИСПП и интегриране на ведомствените информационни системи с ядрото на ЕИСПП“

1 Февруари 2012 г.

Европейски съюз

Оперативна програма “Административен капацитет”

Европейски социален фонд ИНВЕСТИЦИИ В ХОРАТА 

На 23 ноември 2011 г. Прокуратурата на Република България стартира  изпълнението на проекта „Доизграждане и усъвършенстване на ЕИСПП и интегриране на ведомствените информационни системи с ядрото на ЕИСПП ...

Европейски съюз

Оперативна програма “Административен капацитет”

Европейски социален фонд ИНВЕСТИЦИИ В ХОРАТА 

На 23 ноември 2011 г. Прокуратурата на Република България стартира  изпълнението на проекта „Доизграждане и усъвършенстване на ЕИСПП и интегриране на ведомствените информационни системи с ядрото на ЕИСПП“. “Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Административен капацитет, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”.

Проектът се осъществява с безвъзмездна финансова помощ по ОПАК, приоритетна ос ІІІ. „Качествено административно обслужване и развитие на електронното управление”, подприоритет 3.3. „Подобряване на обслужването от страна на органите на съдебната власт чрез развитие на информационните технологии”.

Срокът за изпълнение на дейностите на Проекта е 18 месеца.

Общата стойност на Проекта възлиза на 5 447 561,50 лева. Средствата са предоставени в следното съотношение: 85% от Европейския социален фонд и 15% от националния бюджет на Р България,и представлява 100% от общите допустими разходи.

Единната информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП) е съвкупност от автоматизирани информационни системи и се състои от централна компонента (ядро) на системата, свързана със системи на съдебната и изпълнителната власт, които обработват информация за събития и обекти и в цялост осъществяват единно информационно осигуряване на дейността по на престъпността – чл.378 от ЗСВ.

Основната цел на  Проекта е доизграждане, пускане в експлоатация, поддържане, използване и развитие на ЕИСПП, като национално интегрирана база данни за фактическото състояние на престъпността. Една от основните дейности на Проекта е да се доизгради ядрото на информационната система, което по силата на законовите разпоредби (чл.379 от ЗСВ) е задължение на прокуратурата.

Специфичните  цели на проекта ЕИСПП са:

  • проследяване на цялостния процес на наказателното производство;
  • преодоляване на противоречията на досега изграденитеведомствените база данни;
  • регламентирано унифицирано ползване на информация по наказателния процес, независимо от нейното ведомствено и териториално разположение;
  • създаване на експлоатационни екипи във всяко ведомство ангажирано с обмена на информация между ведомствените автоматизирани информационни системи (ВАИС) и ЕИСПП, което да гарантира достоверността на данните;
  • ускоряване на процедурите и избягване на дублиране и грешки, породени от липса на информация;
  • създаване и развитие на стандарти за информационно взаимодействие между ВАИС на правозащитните и правораздавателните органи;
  • улесняване прилагането на правото и защита на правата на гражданите;
  • подобряване на организацията на работа, повишаване на ефективността и противодействие на престъпността;
  • ЕИСПП ще дава възможност в реално време да се наблюдава хода на наказателното производство.

Екипът на управление на проекта ще информира обществеността като периодично публикува на официалния сайт на прокуратурата прессъобщения за дейностите по проекта, за резултатите по някои по-важни направления и информация за изпълнението на отделни етапи от дейностите, както и ще оповестява  предстоящите събития и други новини.