Във връзка със засиления обществен и медиен интерес...

31 Януари 2011 г.

Във връзка със засиления обществен и медиен интерес прокуратурата на Р България счита за необходимо да уведоми, че разследването по досъдебното производство относно разпространените телефонни разговори с участието на висши държавни служители и министри продължава. То се води в три ...

Във връзка със засиления обществен и медиен интерес прокуратурата на Р България счита за необходимо да уведоми, че разследването по досъдебното производство относно разпространените телефонни разговори с участието на висши държавни служители и министри продължава. То се води в три основни аспекта:

1. Дали записите са в резултат на използвани специални разузнавателни средства и ако е така как е изтекла тази информация, от къде, и дали записите са манипулирани като съдържание;

2. Кой и по какви признаци е филтрирал информацията предоставяна на прокуратурата в хода на текущо разследване;

3. Налице ли е престъпление от общ характер извършено от висши държавни служители по повод митническата проверка в пивоварна „Леденика”.

За изясняване на тези обстоятелства беше изготвена и предоставена в цялост на медиите фоноскопска експертиза.

Понастоящем е назначена комплексна експертиза, която ще се извърши извън МВР, от експерти при БАН. Срокът за изготвянето й изтича на 10.02.2011 г. Експертизата се отнася до всички разговори, с които прокуратурата разполага и по всички направления на разследването.

Проведени са и продължават да се провеждат разпити на свидетели от системата на МВР, ДАНС, агенция „Митници” и др.