Проведоха се обучителни семинари...

10 Декември 2009 г.

ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

МЕЖДУНАРОДНА БАНКА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ – СВЕТОВНАТА БАНКА

На 9 и 10 ноември 2009 г. в гр. Велико Търново и на 3 и 4 декември 2009 г. в гр.Пловдив се проведоха обучителни семинари на тема ...

ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

МЕЖДУНАРОДНА БАНКА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ – СВЕТОВНАТА БАНКА

На 9 и 10 ноември 2009 г. в гр. Велико Търново и на 3 и 4 декември 2009 г. в гр.Пловдив се проведоха обучителни семинари на тема „Ефективно противодействие на корупцията в България. Етични стандарти в работата на магистратите”, с участието на около 80 прокурори и следователи от апелативни райони Велико Търново, Варна, Пловдив и Бургас. В семинарите бяха поканени и присъстваха представители на териториалните поделения на МВР, ДАНС, НАП, КУИППД и Агенция „Митници”.

Това са първите два от предвидените общо три обучителни семинара по Плана за действие в изпълнение на подписания през 2007 г. между г-н Борис Велчев – главен прокурор на Р България и г-н Ананд Сет – регионален директор в Световната банка за страните от Южна и Централна Европа договор за отпускане на безвъзмезден Грант  в размер на 475 000 щатски долара за Прокуратурата на Република България от Фонда за институционално развитие на Световната банка за борба с корупцията, IDF WBTF 058170 – BUL.

Основните теми, дискутирани на семинарите, бяха: Националното законодателство и законодателствата на страните от ЕС и САЩ във връзка с противодействие на корупцията. Международни практики в борбата с корупцията; Вътрешни контролни механизми за противодействие на корупцията в органите на съдебната власт; Корупционни схеми и механизми при осъществяване на различните видове корупция; Възможности за взаимодействие на държавата и бизнес организациите в превенцията на корупцията; Професионално – етични стандарти в работата на магистратите; Утвърждаване на етичните норми и стандарти на поведение на прокурорите, в съответствие с принципите на националното законодателство и законодателството на страните от ЕС и САЩ.

С част от участниците в семинарит,е във вида на фокус-групи, се проведоха дискусии във връзка с анализа на резултатите от социологическите проучвания, проведени през юли 2009 г. за общественото доверие в работата на прокурорите и за необходимите действия за повишаване на капацитета на прокуратурата, които проучвания са също част от дейностите предвидени за изпълнение по Проекта.

Целта на включените в Плана за действие дейности е укрепването на капацитета и ефективността на Прокуратурата на Р България да осъществява мониторинг и противодействие на корупцията във всичките и форми, включително и в съдебната система, както и подобряване на прозрачността й отчетността на функциите на Прокуратурата чрез формиране на партньорство с гражданското общество, проследяване на напредъка на усилията за противодействие и борба срещу корупцията.