Официалното закриване на частичен туининг проект...

19 Ноември 2009 г.

На 19 ноември 2009 г. от 11:00 ч. в Конферентната зала на Съдебната палата се състоя официалното закриване на частичен туининг проект BG/07/IB/JH/02/UE/TwL „Допълнително укрепване на административния капацитет на прокуратурата за борба с ...

На 19 ноември 2009 г. от 11:00 ч. в Конферентната зала на Съдебната палата се състоя официалното закриване на частичен туининг проект BG/07/IB/JH/02/UE/TwL „Допълнително укрепване на административния капацитет на прокуратурата за борба с организираната престъпност в сферата на културните ценности и по-специално свързаните приложими достижения на правото на Европейските общности”.

На Управителния комитет като част от заключителните дейности по проекта беше обсъден финалния доклад за извършените дейности по проекта при спазване на времевия график, изпълнението на показателите и относимостта на определените индикатори за изпълнение целите на проекта.

По проекта партньори бяха Прокуратурата на Република България, Министерството на правосъдието, Министерството на културното наследство на Италия и специализираното Звено на карабинерите за защита на културното наследство.

Проектът с продължителност шест месеца, беше финансиран със средства на Европейския съюз на обща стойност 196.000,00 евро.

Общата цел на проекта беше повишаването на капацитета на българските правоохранителни органи за работа по случаи на нарушаване на достиженията на правото на Европейските общности, свързани с разпространението на културни артефакти и борбата с транс-националната организирана престъпност, която се облагодетелства от нелегална търговия с културни предмети.

Италианският партньор е с богат опит в борбата с организираната престъпност в областта на културните ценности и с постигнати успехи в борбата с престъпленията, засягащи националното палеонтологично, археологическо, художествено и историческо наследство.

В резултат на реализирането на проекта българските прокурори се запознаха с ключовите правни, процесуални и технически инструменти, използвани за защита на културното наследство от специализираните органи в Италия. Отчете се повишаването на административния капацитет на експертната група по проекта по отношение на работата със случаи, свързани с Регламент 3911/92, Директива 93/7 и други случаи, свързани с международни престъпления с културни предмети, взаимодействието с кореспондиращите органи в други държави от ЕС и използваните „добри практики”, прилагането на дългосрочна стратегия и план за действие в наблюдаваната сфера.

Вследствие на проведените дейности и постигнатите резултати, в рамките на реализацията на проекта, членовете на Управителния комитет, отчетоха придобития успешния и положителен опит с изключителна практическа насоченост, както и постигнатите съществени резултати заложени като цели в началото на проекта.