Обвиняем за държане на над 70 грама марихуана с цел разпространение е задържан за 72 часа с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Търговище

19 Април 2024 г.

Под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Търговище се води разследване за държане с цел разпространение без надлежно разрешително на високорискови наркотични вещества – марихуана. Към наказателна отговорност за престъпление по чл.354а, ал.1 от НК е привлечен 32-годишен мъж от областния град. Той е задържан за срок до 72 часа с оглед довеждането му в съда за определяне на мярка за неотклонение. Предстои наблюдаващия случая прокурор да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.
Н.П. е задържан на 18 април 2024 година, след като при полицейска проверка, в него е открита суха тревиста маса. Направеният полеви тест реагирал на марихуана, а първоначално измереното количество е около 70 грама. Назначена е експертиза, която има за цел да покаже точното количество марихуана и процентното съдържание на наркотично вещество в нея. 
Мъжът е задържан веднага, а днес е привлечен като обвиняем. Установено е, че същият е вече осъждан за същото престъпление през 2022 година и настоящото деяние е извършено в изпитателния срок по предходното му осъждане.
Работата по доказване и документиране на престъплението продължава под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Търговище.