Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на цигари на стойност 279 450 лева

15 Март 2024 г.

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем E.С., на 37 г., турски гражданин, за това, че на 13.03.2024 г. през ГКПП „Капитан Андреево”, общ. Свиленград, обл. Хасково, с лекотоварен автомобил с чужда регистрация, пренесъл през границата на страната, от Република Турция в Република България, без знанието и разрешението на митниците, стоки за търговски цели в големи размери, а именно – 41 500 броя кутии с цигари на обща стойност 279 450 лева - престъпление по чл. 242 ал.1 б „Д“, от Наказателния кодекс.

На 13.03.2024 г. на ГКПП „Капитан Андреево“ пристигнал лекотоварен автомобил с чужда регистрация, пътуващ от Турция през България за Германия. Водачът, турски гражданин, представил редовни документи за превозваната стока – чорапи. По метода „анализ на риска“ митническите служители селектират микробуса за щателна проверка, включително с рентгенова апаратура. При проверката се установило, че в товарната част  на превозното средство, наред с декларираната стока, контрабандно са били пренесени и множество кашони, съдържащи общо 41 500 броя кутии с цигари. Акцизната стока, с обща пазарна стойност 279 450 лева, е задържана.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор при Териториална дирекция Митница Бургас под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково.

Водачът на лекотоварния автомобил Е.С. е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл.242, ал.1 б “Д“ от Наказателния кодекс и му е наложена мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 3000 лв. Също така с постановление на Окръжна прокуратура-Хасково на обвиняемия е била наложена забрана да напуска пределите на Република България, освен с разрешение на прокурора.