Димитър Чорбаджиев е избран за районен прокурор на Ивайловград

4 Юни 2015 г.

Висшият съдебен съвет единодушно с 15 гласа „за” избра за втори мандат Димитър Чорбаджиев за административен ръководител - районен прокурор на Районната прокуратура в Ивайловград.

Висшият съдебен съвет единодушно с 15 гласа „за” избра за втори мандат Димитър Чорбаджиев за административен ръководител - районен прокурор на Районната прокуратура в Ивайловград. Той има над 16 години юридически стаж. Работил е като следовател в Окръжната следствена служба в Пловдив, прокурор в Районната прокуратура в Пловдив, а от 2010г. е административен ръководител на Районна прокуратура – Ивайловград.
В своята концепция за стратегическо управление прокурор Чорбаджиев определя като приоритети в следващия петгодишен мандат - повишаване ефективността на работата на прокурорите и съдебните служители, недопускане на среда за корупционни практики, активно прилагане на законовия механизъм за самосезиране на прокуратурата, упражняване в пълен обем на прокурорските функции преди образуването на досъдебно производство с цел ограничаване образуването на дела, подлежащи впоследствие на прекратяване. Прокурорът си поставя за цел подобряване надзора върху работата на разследващите органи, приоритетна работа по дела с обществен интерес, увеличаване броя на бързите и незабавни производства, активизиране дейността по спрените досъдебни производства срещу неизвестен извършител.
Членът на ВСС Румен Боев зададе въпроси към кандидата за причините за малкия брой на бързите и незабавни производства и връзката им с изготвянето на експертизи.
Кандидатурата на Димитър Чорбаджиев бе подкрепена от Румен Боев и Магдалена Лазарова, които се позоваха на личните си впечатления от неговата работа, определяйки го като добър професионалист и административен ръководител, създал отлична организация в дейността на прокурорите и съдебните служители и постигнал добър микроклимат в Районна прокуратура в Ивайловград.